Vipassana course (Hun)

Vipassana is a technique, which was taught by Buddha, but somehow the practice got lost during the centuries. Goenka was the one, who rediscovered it and now, you can take this course all over the planet. They recorded him, so the teaching will stay the same, without any deformation.

For 10 days, you can´t talk or communicate with others (even with gestures), you can´t write, read or listen to music. There is 9-10 hours of meditation daily, on which you learn slowly how to observe the body. It´s actually an amazing technique for bringing you in the present and letting go all the cravings for pleasant feelings and the abortions of unconfident sensations… You learnt to accept the fact, that everything is changing, constantly and nothing is permanent.

I had a lot of Aha Moments during this time. The first one was on the second day, when Goenka spoke about the always changing self and nature. I had a conversation with a friend just 1-2 days before Vipassana and I was telling him that what the world would be if we didn´t wanted to hold on or freeze the moments of happiness, because if you freeze something it becomes dead. What if we accept the changing world and that people don´t stay the same even for a moment? What if we didn´t just accept it, but embrace the change? The thing is that we change in the inside so much, but on the outside, we look the same. If our appearance would change with our personality, we couldn´t recognize each other. By not changing or outside, we want to put people in a box and we do everything to keep them in it, even if the person changed completely. There were a lot of old stories about criminals, who did Vipassana and turned their life around and lot of people couldn´t believe or accept it.

Other Aha moments were about personal things. I could finally see why people, who hurt me, were in my life and feel gratitude toward them. It wasn´t easy, but I can see now, how much they gave me and I´m so thankful. I could let go the bad feelings I had.

Every day something different happened inside me. Always another story came up and I work on them by observing or letting go. I already did a 5 day Vipassana retreat last March, but it was a completely different. Because everything is changing, one person can´t have the same experience and no two people have the same happenings or results! The 5 days were so intense and it didn´t give me so much like the 10 days. There were people, who went away after 3 or 5 days. One guy needed to go after 8 days, because he didn´t follow the rules. I recommend everyone to try it out at least, even for just some days.

I had a hard time on the first two days, because of letting go people I met in Indian and because I was planning my trip back home in my head all the time. I even had times in the middle of the course, where I was making recipes in my head… I was craving western food! The timings were difficult for some people, I got used to it very quick.

 • We woke up at 4 am, meditated from 4:30 to 6:30.
 • Breakfast from 6:30 to 8 am.
 • Meditation with breaks from 8 to 11 am.
 • Lunch break till 1 pm.
 • Meditation with breaks from 1 to 5 pm. I usually was in my room sleeping or laying around till 2:30, because my back started to hurt on the second day, due to the cycle accident with the bat two weeks ago…
 • From 5 to 6 pm dinner.
 • Meditation till 7pm.
 • Then we always watched a different teaching video from Goenka till 8:30.
 • Last meditaion till 9 pm and then we went to sleep…

I enjoyed the silence. My roommate not so much, and started to talk to me on the 5th or 6th day, but only 5-10 minutes per day if I count it together. I had thoughts of wanting to go away on the 7th day. Thanks to Hilde (my friend), I needed to stay because we were doing it together and we depended from each other somehow. You don´t want to leave if a friend is doing the course with you at the same time. You support each other.

We could start talking on the 9th day before lunch and it was so good. We got back out phones in the afternoon. I felt better after the course and I think I will do it again in 1-2 years. Our last day was about how we can practice the meditation at home. We should meditate at least 2 hours a day, one in the morning and one before sleeping. I did it till now, but I can concentrate less and my mind wanders a lot more… I will focus on how I could do it better. Maybe two hours at the same time? I hope it will change, once I get home…. Which is TOMORROW!!!! 🙂

Everything is changing! Observe it. Don´t hold on to feelings or push away them. Just observe.Vipassana kurzus

A Vipassana egy technika, amit Buddha tanított, de az évszaázadok alatt feledésbe merült. Goenka volt az, aki felfedezte és íjra elkezdte tanítani az embereknek és most az egész világon vannak tanfolyamok. Felvették öt videóra, ezért a tanitás nem fog elferülni és az eredeti formájában tudja mindenki megkapni.

10 napig nem beszélhetsz vagy kommunikálhatsz másokkal (még mutogatni sem szabad), írni, olvasni vagy zenét hallgatni sem… Naponta 9-10 órát meditálunk és megtanuljuk megfigyelni a testünket és ezáltal a jelenbe hozni magunkat. Ez egy csodálatos technika, ahol el tudod engedni a vágyakat a jó érzések iránt és az elutasítást a kényelmetlenekkel szemben. Megtanulod elfogadni a tényt, hogy minden változik egyfolytában és semmi sem maradandó.

Nagyon sok Aha Élményem volt ez alatt a 10 nap alatt. A legelsö talán a második nap volt, amikor Goenka arról beszélt, hogy mi is egyfolytában változásban vagyunk ugyanúgy, mint a természet. Pont 1-2 nappal a tanfolyam kezdete elött beszéltem egy barátommal és azt mondtam neki, hogy milyen világban élnénk, ha az emberek nem ragaszkodnának a boldog pillanatok megörzéséhez, lefagyasztásához. Amit lefagyaszt az ember, azt élettelenné válik. Mi lenne, ha elfogadánk azt, hogy mindig minden változó a világban és egy ember se marad ugyanaz egy percre sem? Mi lenne, ha nem csak elfogadnánk, de szinte várnánk a változást. Bátran és tudatosan. Akkora mértékben tudunk változni belül, de kívül ugyanúgy nézünk ki. Ha a kinézetünk a személyiségünkkel változna, meg se ismernénk egymást. Azáltal, hogy kívül nem változunk, betesszük az embereket bizonyos dobozokba és mindent megteszünk, hogy abban maradjanak, még akkor is, ha a személy teljes mértékben megváltozott. Sok régi történet létezik bünkövetökröl, akik a Vipassana meditáció után egy hatalmasat fordítottak az életükön és nagyon sok ember nem tudta elfogadni.

A többi Aha élményem személyes volt. Végre megláttam, hogy miért kellet bizonyos embereknek (akik fájdalmat okoztak) az életembe jönniük és mélly hála´t kezdtem érezni irántuk. Nem volt könnyü, de most már látom, mennyi mindent adtak nekem. El tudtam engedni a rossz érzéseket, amit eddig éreztem.

Minden nap valami más dolog jött fel bennem, valami máson dolgoztam megfigyelés vagy elengedés által. Tavaly márciusban csináltam már egy 5 napos Vipassana tanfolyamot, de az teljesen mást adott. Mivel minden változásban van, ezért nem lehet valakinek ugyanaz a tapasztalása és két kölün ember se fogja ugyanazt átélni! Az 5 nap nagyon intenzív volt és nem adott annyit, mint a 10 nap. Voltak, akik 3 vagy 5 nap után elmentek. Egy pasinak a 8. napon kellett elmennie, mert nem tartotta be a szabályokat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy legalább próbálja ki, még ha csak pár napig marad is és nem végig.

Az elsö két nap nehéz volt nekem, mert az Indiában megismert embereket kellett elengednem vagy épp a hazaútat terveztem az agyamban… A kurzus közepén még volt olyan is, hogy recepteket találtam ki a fejemben… Annyira vágytam már a nyugati ételre! Az idöbeosztásunk is okozott nehézséget pár embernek, de én gyorsan megszoktam.

 • Reggel 4-kor keltünk és 4:30-tól 6:30-ig meditáltunk.
 • Reggeli 6:30-tól 8-ig volt.
 • Meditáció szünetekkel 8-11 között.
 • Ebédszünet 1-ig.
 • Meditáció szünetekkel 1-töl 5-ig. Én ilyenkor még 2:30-ig a szobámban feküdtem vagy aludtam, mert a második nap elkezdett fájni a keresztcsontom, amit 2 hete egy denevér miatti biciglibalesetemnél beütöttem…
 • 5-töl 6-ig vacsora.
 • Meditáció 7-ig.
 • Utána 8:30-ig Goenka más-más tanító videóját néztük meg.
 • 9-ig meditáció és utána alvás.

Nagyon élveztem a csendben levést. A szobatársam már nem annyira és az 5. vagy 6. nap elkezdett hozzám beszélni, de csak 5-10 percet naponta, ha összeszámolom. A 7. nap volt olyan gondolatom, hogy el szeretnék menni, de szerencsére egy barátnömmel, Hildével csináltam meg a kurzust és egymáshoz voltunk kötve valamilyen szinten. Nem akarsz elmenni, ha egyszerre csinálod meg a tanfolyamot egy baráttal. Lelkileg támogatjátok egymást.

A 9. nap kezdhettünk el beszélni ebéd elött és annyira jól esett. Délután a telefonunkat is vissza kaptuk. Nagyon jól éreztem magam a kurzus után és szerintem 1-2 év múlva megint megcsinálom. Az utolsó napunk arról szólt, hogy hogyan tudjuk a technikát otthon is tovább gyakorolni. 2 órát kéne naponta meditálni, egyet reggel és utána este. Eddig megcsináltam, de kevésbé tudok koncentrálni és a gondolataim sokkal jobban cikáznak… Jobban odafigyelek majd, hogy mivel tudnám erösíteni a meditációmat. Talán 2 óra egyszerre? Remélem, hogy ez megváltozik, amint haza értem… Ami HOLNAP lesz!!!! 🙂

Minden változik! Figyeld meg. Ne ragaszkodj érzésekhez és ne is told el öket. Csak kövesd öket figyelemmel.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: